Zilvervisjes: wat zijn het en wat doe je ertegen?

Zilvervisjes: wat zijn het en wat doe je ertegen?

Je zult niet de enige zijn die de kriebels krijgt van zilvervisjes. Deze supersnelle, langwerpige beestjes mogen dan weinig schade aanrichten en niet slecht voor je gezondheid zijn, erg blij zul je er niet van worden. Ze kunnen zich erg snel voortplanten en als je ze eenmaal in huis hebt, kom je er niet zomaar meer vanaf. Door hun flexibele, platte lijf kruipen ze gemakkelijk achter plinten, onder (keuken)kastjes, in afvoerleidingen en zelfs achter het behang en onder de vloerbedekking.

Vennink Bedrijfshygiene Zilvervisjes

Ze laten zich meestal alleen ’s nachts zien, want ze zijn erg lichtschuw en leven dus vrij verborgen. Zie je ze ’s nachts wegschieten als je in de badkamer het licht aandoet? Dan is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen en zo een heuse zilvervisjesplaag te voorkomen.

Het verschil tussen een zilvervisje en papiervisje

Het is belangrijk om eerst vast te stellen of het daadwerkelijk om zilvervisjes gaat of om papiervisjes. Hoewel ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken, is voor elke soort een andere bestrijdingsmethode aan te raden. Zilvervisjes zijn wat kleiner dan papiervisjes, namelijk zo’n 7 tot 12 mm. Ze zijn een stuk donkerder en grijzer (bijna zilver) van kleur dan papiervisjes. Papiervisjes kunnen tot wel 15 mm lang worden en zijn eerder bruinig, vaak met haren op het lichaam en met langere achtersprieten.

Zilvervisjes vind je doorgaans in ruimtes met een hoge luchtvochtigheidsgraad, zoals in badkamers en wasruimtes, maar ook in zolderkamers waar een CV-ketel hangt. Papiervisjes voelen zich juist vooral thuis in droge ruimtes waar (je raadt het al) veel papier aanwezig is.

Zilvervisjes in huis bestrijden

Zilvervisjes kunnen zich redelijk snel voortplanten, wat de bestrijding soms lastig maakt. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes helpen enkel als het om slechts enkele exemplaren gaat. Denk aan gipspoeder op een vochtige, katoenen doek of een aardappel in een plastic zak (ze houden van koolhydraten!). Ook lijmvallen op basis van koolhydraten kunnen goed werken. Daarnaast kunnen zilvervisjes erg slecht tegen sterke geuren, zoals die van een toiletblokje of een stukje stof met een etherische olie erop. Deze voorkomen bovendien dat ze voedsel kunnen vinden, want dit ruiken ze dan niet meer.

Zilvervisjes bestrijden

Wat te doen bij een zilvervisjesplaag?

Merk je dat het aantal zilvervisjes ondanks bovenstaande maatregelen blijft stijgen? Dat is heel vervelend, maar bij Vennink Bedrijfshygiëne hebben we de oplossing. Bij zowel particulieren als bedrijven kunnen wij een zilvervisjesplaag snel en effectief bestrijden. Onze professionals zullen bij je thuis of in je bedrijfspand de situatie opnemen en direct passend actie ondernemen.

Vennink bedrijfshygiëne

Een zilvervisjesplaag voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, zeker als het om een zilvervisjesplaag gaat. Houd daarom de volgende tips in acht, zeker wanneer je een eerste zilvervisje spot in je woning of bedrijfspand.

  • Zilvervisjes houden niet van tocht en kou. Goed ventileren kan dus helpen.
  • Kit alle kieren in het pand dicht. Daar verstoppen ze zich immers graag.
  • De eitjes van een zilvervisje komen pas uit bij een hoge luchtvochtigheid. Probeer deze dus zo laag mogelijk te houden.
  • Laat geen etensresten op tafel liggen en houd ook vloeren vrij van kruimels.
  • Berg nooit schone was op die nog vochtig is, maar laat alles goed drogen.

Met deze tips kun je een zilvervisjesplaag voorkomen, hoewel ze natuurlijk nooit 100% garantie bieden. Loop het de spuigaten uit met deze vieze beestjes? Dan staan onze professionals voor je klaar!

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top