De wesp is een fascinerend beestje, maar wel een met een hele slechte reputatie. En niet voor niets; een wespensteek kan namelijk flink pijn doen! Je zou hierdoor bijna vergeten dat wespen in feite ook erg nuttig zijn in de natuur en dat het in principe niet nodig is om een enkele wesp dood te maken als deze je stoort tijdens het eten. Wespen jagen bijvoorbeeld op bladluizen en rupsen, die veel schade kunnen veroorzaken aan je planten. Daarnaast jagen ze ook op andere kleine insecten, zoals teken, vliegen en zelfs muggen.
Wat eten wespen?
Wespen leven van suikers, die ze vinden in bijvoorbeeld nectar en honing. Dit verklaart waarom ze zo dol zijn op waterijsjes, limonade en allerlei andere zoete drankjes en voedingsmiddelen. Wat slechts weinig mensen weten is dat ze de insecten die ze vangen niet zelf opeten. Deze voeren ze namelijk aan hun larven, die vervolgens een suikerrijk braaksel produceren. Dit braaksel wordt opgegeten door de volwassen wespen, wat ze energie oplevert om te vliegen en jagen.
Wanneer zie je de meeste wespen?
Wespen begin je te zien vanaf april en in de zomermaanden zie je ze het meest. Wespenkolonies doen het immers goed met hogere temperaturen en als er buiten voldoende voedsel beschikbaar is. Aan het begin van de zomer is een groot deel van de larven in het wespennest volgroeid, waardoor er in het nest minder voedsel beschikbaar is. De wespen moeten dan op zoek naar alternatieven en dan is een barbecue of een zomerse picknick een waar festijn. Aan het eind van de zomer kan een nest enorm groot zijn; er kunnen dan wel enkele duizenden wespen in een nest zitten.
Eén enkele wesp wordt maar zo’n 12 tot 22 dagen oud. De koningin blijft echter elke dag nieuwe eitjes leggen om de kolonie in stand te houden. Eind september beginnen door voedselgebrek en dalende temperaturen de eerste kolonies af te sterven en na oktober is de kans dat je nog een wesp spot zeer klein.
Welke soorten wespen zijn er?
Er zijn verschillende soorten wespen te onderscheiden, te beginnen met de meest bekende: de gewone wesp (ook wel de limonadewesp genoemd). Deze is tussen de 10 en 15 cm lang, heeft twee antennes op zijn kop en een sterk ingesnoerd lijf (hier komt de uitdrukking ‘wespentaille’ vandaan). Hij is zwart met geel gestreept en op zijn achterlijf zit een angel, waarmee hij steekt als hij voelt dat hij in gevaar is.
De Duitse wesp is zeer vergelijkbaar met de gewone wesp, maar heeft een iets andere tekening op zijn kop en lijf. De Franse veldwesp is daarentegen langer en slanker en bouwt meerdere nestjes bij elkaar in plaats van één groot nest. Als laatste de hoornaar: de meest agressieve wesp met een opvallend lange angel. Zijn steken zijn pijnlijker dan die van andere wespen en hij kan tot wel 2,4 cm lang worden. Die wil je niet tegenkomen!
Wat te doen tegen wespen?
Als er enkele wespen rond je maaltijd vliegen kun je er het beste niet naar slaan, dit maakt ze agressief en kan ervoor zorgen dat ze je steken. Maak ook nóóit een wespennest dicht of kapot, want ook dit is levensgevaarlijk. Voor het verwijderen van een wespennest zijn wij je graag van dienst met onze professionele service. Betreft het slechts enkele wespen en is het nest nergens te bekennen? Daarvoor zijn diverse handige wespenvallen op de markt. Een andere handige tip is het gebruiken van een plantenspuit. Een wesp met natte vleugeltjes komt namelijk niet ver en je krijgt deze daardoor makkelijk te pakken!