Wat te doen met een wespennest

Wat te doen met een wespennest

In ons eerdere blog over wespen vertelden we je reeds welke soort wespen er zijn, wat je tegen wespen kunt doen en waar je ze voornamelijk aantreft. In dit nieuwe blog gaan we dieper in op wat je moet doen als je een wespennest aantreft. Zeker een wespennest in je eigen tuin of vlakbij huis leidt bij veel mensen tot paniek, maar besef dat het niet per se om een actief wespennest hoeft te gaan. Is dat wel het geval? Dan is voorzichtigheid geboden en kun je het beste een ervaren ongediertebestrijding inschakelen. Onze professionals staan graag voor je klaar om wespennesten snel en vakkundig te verwijderen.

Hoe herken je een wespennest?

Heb je in en rondom het huis opvallend veel last van wespen? Dan is de kans groot dat er zich in de buurt een wespennest bevindt. Het is dan belangrijk om in de gaten te houden waar de wespen heenvliegen. Zie je wespen vaak naar hetzelfde punt vliegen, bijvoorbeeld richting de dakrand, een bepaalde struik of muur? Dan is de kans groot dat je daar de ingang van het wespennest zult vinden. Het betreft in dat geval een actief wespennest. Is het nest leeg, bijvoorbeeld omdat het van vorig jaar is? Dan zal het geen overlast veroorzaken en hoeft het niet per se verwijderd te worden. Wespen gebruiken een oud nest namelijk nooit opnieuw.

Wespen bouwen wespennest

Hoe ziet een wespennest eruit?

Een wespennest herkennen is heel eenvoudig. Het is bruinig van kleur en gemaakt van houtvezels, die wespen van houten voorwerpen afschrapen en fijnkauwen. De kleur van een wespennest varieert van licht, vergrijsd bruin tot wat donkerder roodbruin, afhankelijk van het type wesp dat het nest heeft gebouwd. De vorm is doorgaans zeer grillig en aangepast aan de ondergrond of ruimte waarin het wespennest is gebouwd.

Populaire locaties voor wespennesten

De koningin zoekt voor het bouwen van het nest een beschutte, liefst moeilijk bereikbare plek. Er is maar een kleine ingang nodig om het nest te bereiken, waardoor wespennesten vaak niet zichtbaar zijn. Je vindt ze bijvoorbeeld in spouwmuren, dakconstructies en holle bomen, maar ook in dichtbegroeide struiken en soms zelfs in de grond. Juist doordat je ze daar niet zou verwachten, kun je onbedoeld een wespennest verstoren en aangevallen worden door agressieve wespen.

Wespennest in woning

Kun je een wespennest zelf verwijderen?

Het is absoluut af te raden om een actief wespennest zelf te verwijderen. De eerste stap is altijd het bestrijden van de wespen en ook dat kun je beter overlaten aan de professional. Wespen kunnen namelijk zeer agressief worden en steken al bij het minste of geringste gevaar. Bovendien zijn ze vaak in grotere getalen dan je zou denken. Wil je het toch zelf proberen? Draag dan beschermende kleding en gebruik een wespenspray en/of wespenpoeder. Spray of strooi dit in de ingang van het wespennest, bij voorkeur in de avond. Dan zijn namelijk de meeste wespen in het nest aanwezig.

Deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes hebben vaak wel effect, maar zijn doorgaans onvoldoende om een volledige wespenkolonie uit te roeien, waardoor de overlast aanhoudt. Onze ongediertebestrijders weten gelukkig wel raad met een wespennest en zorgen ervoor dat de wespen op de juiste manier worden bestreden. Zo ga je een zomer zonder overlast tegemoet!

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top