Wat te doen bij een rattenplaag: bestrijding en preventie

Wat te doen bij een rattenplaag: bestrijding en preventie

Een rattenplaag is niet alleen erg onhygiënisch, maar kan ook veel schade met zich meebrengen. Ratten staan bekend om hun enorme aanpassingsvermogen en het feit dat ze zich zeer snel kunnen vermenigvuldigen. Daardoor kan een plaag uit het niets lijken te ontstaan en in korte tijd uitgroeien tot een probleem van aanzienlijke omvang. Daarom is het zaak om niet alleen preventieve maatregelen te nemen, maar ook tijdig actie te ondernemen bij de eerste tekenen van een plaag.

Over ratten en hun leefomgeving

Ratten zijn ontzettend slimme dieren die vooral te vinden zijn op plekken waar voedsel, water en beschutte schuilplaatsen te vinden zijn. Denk aan riolen en achtertuinen, maar ze kunnen ook huizen binnendringen. Zeker wat oudere woningen met openingen in muren en vloeren zijn aantrekkelijk voor ratten.

mouse, rodent, rat

De bruine en zwarte rat zijn de meest voorkomende soorten in Nederland. Ze zijn vooral ’s nachts en in de schemering actief, waardoor je vaak enkel indirect hun aanwezigheid opmerkt. Je ziet bijvoorbeeld uitwerpselen, knaagschade, maar kan ze ook ’s nachts achter muren horen rennen.

De gevaren van een rattenplaag

Het effect van een rattenplaag mag zeker niet worden onderschat. Ratten brengen namelijk aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee doordat ze via urine, uitwerpselen of speeksel ziekteverwekkers kunnen verspreiden. Denk aan salmonella, leptospirose en het hantavirus. Daarnaast kunnen ze veel schade veroorzaken aan gebouwen door te knagen aan elektriciteitskabels, leidingen en isolatiemateriaal. Dit kan niet alleen financiële gevolgen hebben, maar ook gevaarlijke situaties opleveren. Er kan bijvoorbeeld brand of een lekkage ontstaan, zonder dat je überhaupt in de gaten had dat er schade was. Juist daarom is het zo belangrijk om de eerste tekenen van een rattenplaag serieus te nemen.

Hoe kun je ratten bestrijden?

Bij een (mogelijke) rattenplaag is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Het gebruik van rattenvallen ligt voor veel mensen het meest voor de hand. Plaats deze op strategische plekken, zoals langs muren en in donkere hoekjes en zorg er altijd voor dat huisdieren en kinderen er niet bij kunnen. Als het om slechts enkele ratten gaat, volstaan enkele vallen om ze uit te roeien.

Vennink bedrijfshygiëne

Merk je dat de omvang van de plaag reeds uit de hand aan het lopen is? Dan is het inschakelen van een ongediertebestrijder echt je enige keuze. Bij Vennink Bedrijfshygiëne hebben we de kennis en professionele middelen in huis om zelfs de grootste rattenplaag grondig aan te pakken en herhaling te voorkomen.

Tips om een rattenplaag te voorkomen

Om een plaag te voorkomen is het belangrijk dat je huis en tuin onaantrekkelijk zijn voor deze ongewenste gasten. Berg voedsel op in afgesloten containers en laat geen etensresten slingeren. Gooi etensresten ook altijd in de prullenbak en spoel ze niet door de gootsteen of de wc. Etensresten in het riool zijn een heus paradijs voor ratten! Houd ook afvalbakken buiten gesloten en reinig ze regelmatig. Bereid voedsel, zeker eiwitrijk voedsel zoals vlees en vis, kun je beter niet op de composthoop gooien. Dit trekt ratten aan.

Daarnaast is het goed om af en toe de woning of het bedrijfspand te controleren op gaten en kieren in muren, vloeren en daken (ja, ratten kunnen klimmen!). Sluit eventuele kelderramen met een gaas en houd ook de binnenruimtes vrij van rommel en donkere, stoffige hoekjes.

Een rattenplaag: beter voorkomen dan genezen

Of je nu kiest voor een doe-het-zelfbenadering of onze professionele hulp inschakelt, snel handelen is belangrijk om een (mogelijke) rattenplaag te bestrijden. Met de juiste maatregelen kun je de leef- of werkomgeving zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor deze dieren, waarmee je veel schade én gezondheidsrisico’s voorkomt.

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top