Vlooien worden vaak in één adem genoemd met huisdieren, want hoewel ze zich in principe ook op mensen kunnen nestelen zijn het doorgaans dieren die ze in huis halen. Vlooien kunnen echter ook prima een hele poos overleven zonder gastheer, wat de reden is dat ze zich ook in de thuisomgeving kunnen bevinden. Onder de juiste omstandigheden kan dit een heuse plaag worden, wat te allen tijde voorkomen dient te worden. Maar hoe herken en bestrijd je vlooien nu het beste als het nog niet zo ver is? Je leest het hier!
Hoe herken je vlooien of vlooienbeten?
De meest bekende manier om vlooien te herkennen is natuurlijk wanneer je huisdier zich opvallend vaak krabt. Dit geeft aan dat het beest jeuk heeft, wat veroorzaakt kan worden door vlooien. De reden dat huisdieren veel last van de aanwezigheid van vlooien hebben is dat vlooien goed gedijen in een vacht. Het is er lekker warm en ze hebben onbeperkt toegang tot het bloed van hun gastheer. Bij honden zie je dat vlooien vaak op de achterpoten gaan zitten, en bij katten op de kop en in de nek.
Een vlooienbeet laat (ook bij mensen!) een rood plekje achter die te vergelijken is met een muggenbult, soms met een rood of wit puntje erin. Deze beten komen bij mensen voornamelijk voor op de voeten, onderbenen en liezen, maar een beet op de hoofdhuid is ook zeker geen uitzondering.
Vlooienuitwerpselen in huis
Als laatste is het goed mogelijk om met het blote oog vlooienuitwerpselen te zien in huis. Op het tapijt bijvoorbeeld, maar ook zeker op het kussen van je huisdier. Je herkent ze aan piepkleine rode of zwarte vlekjes, vaak meerdere bij elkaar. Heb je deze opgemerkt? Dan is de kans zeer groot dat er vlooien in huis aanwezig zijn en is het zaak de vacht van een eventueel huisdier te controleren. Vlooien zijn roodbruin van kleur en ongeveer 2 mm groot, wat het mogelijk maakt ze te zien kruipen, of zelfs springen.
Vlooien in huis: wat nu?
Doordat de eitjes van vlooien gemakkelijk vanuit een vacht op de vloerbedekking of het kleed kunnen vallen, kunnen vlooien zich in principe door het hele huis voortplanten. Het is dan zaak om allereerst zo snel mogelijk het huisdier zelf te behandelen. Gebruik een vlooienkam om ze uit de vacht van je huisdier te verwijderen en behandel het dier met speciale vlooiendruppels.
Vervolgens is het zaak de ruimte(s) zelf goed te reinigen. Was de deken, de stoffen speeltjes en de mand van het huisdier zo heet mogelijk en reinig waar mogelijk ook het kleed of tapijt. Slaapt het huisdier graag op bed? Was dan ook alle lakens op hoge temperatuur. Stofzuig vervolgens grondig met een stofzuiger met een sterke zuigkracht (vergeet de bank, de sierkussens en de auto niet!) en behandel de ruimte pas ná het stofzuigen met een speciale vlooienspray. Het is het beste om elke twee dagen opnieuw te stofzuigen, en de stofzuigerzak regelmatig weg te gooien. Eenmaal in de stofzuigerzak kan er niets meer ontsnappen.
De levensduur van vlooien
Om te voorkomen dat de aanwezigheid van vlooien een heuse plaag wordt is het belangrijk bovenstaande maatregelen ten minste een week lang elke twee dagen uit te voeren. Zo voorkom je dat eitjes die uitgekomen zijn de plaag in stand houden. Het is namelijk vooral de snelle voorplanting die problemen veroorzaakt. Krijg je de plaag niet onder controle? Dan staan wij uiteraard voor je klaar met een adequate aanpak om vlooien te bestrijden.