Hoe herken je schimmels en zwammen?

Hoe herken je schimmels en zwammen?

Zowel schimmel als zwammen kunnen de structuur van uw woning onherstelbaar aantasten, wat ze de nachtmerrie maakt van vele woningbezitters. Houten elementen gaan er niet alleen onaangenaam door uitzien, maar kunnen ook hun stevigheid verliezen, waardoor balken, vloeren en meubels hun draagkracht verliezen. Daarom is het belangrijk om direct in te grijpen wanneer vochtproblemen aan het licht komen, om verdere schade te voorkomen.

Hoe ontstaan schimmels en zwammen in hout?

Schimmels en zwammen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Het belangrijkste om te weten is dat ze goed gedijen in vochtige omgevingen. Daarom is het zo belangrijk om daklekkages direct bij de kern aan te pakken, zodat er geen vocht de woning in kan trekken. Daarnaast speelt ook een hoge luchtvochtigheidsgraad een rol bij het ontstaan van zwammen en schimmels. Vooral in donkere, slechte geventileerde ruimtes als kelders, kruipruimtes en onverwarmde zolders is de luchtvuchtigheid vaak vrij hoog.

Hoe snel het hout wordt aangetast heeft ook te maken met het type hout en de manier waarop het behandeld is. Onbehandeld hout is namelijk extra vatbaar voor schimmelgroei dan hout dat is behandeld met een goede coating.

Wat zijn de eerste signalen van schimmel en zwammen?

Zie je dat de kleur van het hout verandert? Dan moet je alert zijn, want bruine, zwarte, witte of groene vlekken duiden meestal op schimmelvorming. Soms is er een poederachtige laag zichtbaar en hangen er draderige structuren om het hout. Ook een muffige geur kan wijzen op de aanwezigheid van schimmels of zwammen. Wordt het probleem groter? Dan kan het hout zichtbaar zijn aangetast. Het voelt zachter aan en kan in ernstige gevallen zelfs afbrokkelen.

Huiszwam

Vergeet ook niet de algemene tekenen van vochtproblemen in de gaten te houden, zoals loslatend behang, verkleurende muren en ongedierte. Deze tekenen gaan namelijk vaak hand in hand met vochtige houtstructuren, met schimmels en zwammen tot mogelijk gevolg.

De beste behandeling bij schimmelvorming

De eerste stap is altijd het aanpakken van de vochtproblemen, die aan de basis van het probleem liggen. Zonder deze oorzaak weg te halen zullen schimmels en zwammen altijd terugkomen, zelfs na een grondige reiniging. Daarna moeten aangetaste delen van het hout worden schoongemaakt en, indien nodig, vervangen.

Bij Vennink kunnen we schimmeldodende middelen inzetten die de schimmels en sporen doden en verdere groei voorkomen. In erstige gevallen kan het nodig zijn om het hout volledig te behandelen met een professioneel middel tegen houtrot of een impregneermiddel dat diep doordringt in het hout. Uiteraard kunnen we niet alleen de schimmels en zwammen effectief verwijderen, maar u ook adviseren over de beste methoden om de houtstructuur te versterken en herhaling van het probleem te voorkomen.

Vennink bedrijfshygiëne

Voorkomen is beter dan genezen: tips voor preventie

De belangrijkste manier om de groei van zwammen en schimmels te voorkomen is door de luchtvochtigheid onder controle te houden. Daarbij is vooral een goede ventilatie aan te raden. Om te voorkomen dat vocht in het hout trekt moet dit worden behandeld met lak of impregneermiddel. Ook regelmatige inspectie van leidingen, daken en muren op lekkages voorkomt dat water zich onzichtbaar ophoopt in de houten structuren van de woning, wat deze minder vatbaar maakt voor schimmelgroei.

Met bovenstaande maatregelen kunnen schimmels en zwammen grotendeels worden voorkomen. Heeft u onverhoopt last van een onvoorzien vochtprobleem en lijkt het hout aangetast? Schakel dan zo snel mogelijk onze professionele hulp in om het probleem een halt toe te roepen.

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top