Vochtproblemen in huis kunnen flink wat problemen veroorzaken. Niet alleen kan vocht de structuur van de woning aantasten en voor schimmelvorming zorgen, maar het trekt ook allerlei soorten ongedierte aan. Vochtige plekken zijn namelijk voor veel kleine beestjes de ideale plek om zich te vestigen. In deze blog vertellen we welke soorten ongedierte vooral afkomen op vochtige woningen en hoe je vochtproblemen kunt voorkomen.

Hoe trekt vocht ongedierte aan?
Veel soorten ongedierte voelen zich van nature thuis in een vochtige omgeving zoals een schuur, afgeschermd hoekje in de tuin of het riool. Kakkerlakken en muizen bijvoorbeeld, hebben zelfs water nodig om te overleven. Wanneer vocht zich ophoopt in muren of vloeren kunnen ook woonhuizen aantrekkelijk worden. Bovendien bevorderen vochtige plekken de groei van schimmels en bacteriën, welke een voedselbron zijn voor bepaalde insecten. Deze nestelen zich vervolgens bijvoorbeeld achter loslatend behang, in de kruipruimte of achter rottend hout, en zijn daar maar moeilijk te bestrijden.
Welke soorten ongedierte komen af op vocht?
Verschillende soorten ongedierte gedijen goed in vochtige omgevingen. Zilvervisjes bijvoorbeeld, zijn dol op een hoge luchtvochtigheid, waardoor je ze vaak in badkamers, keukens en kelders spot. Schimmelmuggen voeden zich (zoals de naam het al zegt) met schimmels en duiken tevens op in slecht geventileerde, vochtige ruimtes. Heb je een huisstofmijtallergie? Dan is het extra belangrijk om het vochtniveau in huis op pijl te houden, want ook huisstofmijten houden van een vochtig klimaat. En laten we vooral kakkerlakken, houtworm en boktor niet vergeten, die ook voor flink wat overlast kunnen zorgen.

Als laatste zijn ook muizen en ratten dol op vochtige omgevingen. Ze nestelen zich vaak in donkere, slecht geventileerde ruimtes zoals kruipruimtes en kelders.
Pak vochtproblemen aan om ongedierte te voorkomen
De beste manier om ongedierte te bestrijden is door de onderliggende oorzaak aan te pakken, in dit geval een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Het belangrijkste wat je eraan kunt doen is je huis goed ventileren. Door de lucht constant te verversen voorkom je dat vocht zich ophoopt en niet weg kan. Is het erg vochtig weer en merk je dat ventileren niks uithaalt? Dan is een luchtontvochtiger aan te raden, zeker in ruimtes die niet worden verwarmd.
Voorkomen is beter dan genezen
Wil je voorkomen dat je huis aantrekkelijk wordt voor ongedierte? Dan is het goed om te zorgen voor een goede luchtvochtigheidsgraad. Dit doe je onder andere door je huis regelmatig te ventileren, maar ook door lekkages te voorkomen. In een periodieke dakinspectie bijvoorbeeld, kunnen kwetsbaarheden in het dak naar voren komen waar vocht naar binnen kan dringen. Zorg er daarnaast voor dat de afvoer van regenwater niet verstopt zit en water niet constant langs de gevel afloopt. In vochtgevoelige ruimtes als de kelder, kruipruimte en badkamer kun je een luchtontvochtiger plaatsen, die je regelmatig vervangt.

Ongedierte door vochtproblemen? Schakel onze experts in!
Heb je ondanks je inspanningen toch last van ongedierte als gevolg van vochtproblemen. Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Onze experts kunnen zowel de plaag bestrijden als deskundig advies geven over de luchtvochtigheid, zodat je huis minder aantrekkelijk wordt voor al deze beestjes.