Huiszwam: alles wat je erover moet weten

Huiszwam: alles wat je erover moet weten

Huiszwam in je woning, je wil het maar liever vermijden. Het veroorzaakt namelijk niet alleen enorme schade aan je woning, ook voor je gezondheid kan het ernstige gevolgen hebben. Huiszwam heeft geen enkel nut, enkel maar vervelende gevolgen. Je leest er hier alles over.

Wat is huiszwam?

Huiszwam, met als wetenschappelijke naam Serpula Lacrymans, behoort tot de familie van de schimmels. Deze schimmel, die vooral voorkomt in vochtige, donkere en relatief warme omgevingen, is een van de grootste veroorzakers van schimmelschade en tast hoofdzakelijk hout aan. Zichtbare tekenen op muren en plafonds en een verminderde stevigheid van de aangetaste houten constructies laten niet lang op zich wachten.

Huiszwam

Het ontstaan van huiszwam

Op hout dat een minimum van 20% vocht bevat, gaan zich na verloop van tijd zogenaamde vruchtlichamen ontwikkelen. De schimmeldraden van de vruchtlichamen onttrekken vocht en voeding uit het hout om zich zo verder te kunnen verspreiden. De typische bruine plakken met witte randen die zich hierdoor vormen, zijn huiszwam en dit betekent een ware aanslag op alle in je woning aanwezige houten meubels en constructies.

Op welke plaatsen kun je huiszwam aantreffen?

De plaatsen waar huiszwam het vaakst voorkomt, zijn kelders, keukens, kruipruimtes en afgesloten ruimtes. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Over het algemeen beantwoorden deze plaatsen aan de meest geliefde leefomstandigheden van de huiszwam. Ze zijn vochtig, warm en liefst ook nog donker.

Het is pas nadat de vruchtlichamen zich voldoende ontwikkeld en verspreid hebben dat je in deze ruimtes de bruine plakken en de witte omrandingen zult opmerken die het alarmbelletje doen rinkelen. Tegen die tijd is de vorming echter al vergevorderd en is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.

De schade is aanzienlijk

Het onttrekken van zowel vocht als voeding (cellulose) aan het hout veroorzaakt bruinrot. Dit zal het hout een bruinere tot zelfs zwarte kleur geven en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de stevigheid. Krimpscheuren in het hout en zelfs een volledige verpulvering van het hout zijn het uiteindelijke resultaat als je geen actie onderneemt. Draagconstructies, panelen, meubelen, ramen en deuren, ze lopen allemaal risico. Daarom is het erg belangrijk om alles goed te blijven controleren. Indien je tijdig de aanwezigheid van zwam constateert en actie onderneemt, dan kunnen de gevolgen en daarbij de kosten voor preventie meevallen. Onderneem je geen actie dan zullen de gevolgen ernstiger zijn met alle kosten vandien.

Wat doet het met je gezondheid?

Vooral voor mensen die al met longproblemen te kampen hebben, is het inademen van de sporen van de huiszwam schadelijk en absoluut te vermijden. De bestaande klachten zullen hierdoor namelijk erger worden. Echter, ook mensen die in een goede gezondheid verkeren, lopen wel degelijk risico’s. Astma en allergische reacties zijn de meest voorkomende klachten, maar ook chronisch hoesten en een benauwd gevoel komen voor.

Preventie van huiszwam

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, zijn er een aantal zaken die je aandacht vragen naar het voorkomen van huiszwam toe. Zo is het belangrijk om het vochtgehalte in de woning laag te houden en doe je er goed aan om regelmatig je woning te ventileren. Het behandelen van alle houten constructies in je woning is eveneens een aanrader.

Professionele bestrijding van huiszwam

Zelf de strijd aangaan tegen huiszwam is in de meeste gevallen onbegonnen werk. Je kunt dan wel gebruik maken van de in de winkel verkrijgbare bestrijdingsmiddelen, die zullen in de praktijk lang niet voldoende blijken te zijn. Ze vertragen de groei van de vruchtlichamen wel, maar de sporen blijven zich ondertussen snel verder verspreiden.

Wij kunnen als professionele ongediertebestrijder daarentegen het probleem op alle vlakken aanpakken. Eerst en vooral maken we een analyse van de toestand en worden de oorzaken opgespoord en opgelost. Daarna worden alle aangetaste ruimtes op een professionele en doeltreffende manier behandeld en worden de huiszwam, de vruchtlichamen en de sporen vakkundig verwijderd. Na afloop kun je terug genieten van een huiszwam-vrije en gezonde woning!

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top