Houtworm: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Houtworm: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Met houtworm worden een aantal kevers bedoeld waarvan de larven in staat zijn om zich een weg door hout te vreten. Het zijn dus niet de kevers zelf die je in het hout aantreft, maar de larven. Ze kunnen grote schade aanrichten aan bijvoorbeeld deuren, kozijnen, vloeren of zelfs complete constructies en moeten daarom tijdig worden bestreden. Maar hoe merk je de aanwezigheid van houtwormen op en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier!

Houtworm bestrijden

Houtworm herkennen

De meeste mensen krijgen het vermoeden dat ze last hebben van houtwormen als ze gaatjes in het hout zien van ongeveer 3-6 mm groot, dit zijn de zogeheten uitvliegopeningen. 6 mm is daarbij een uitzondering, maar het is zeker niet onmogelijk. Als er daarnaast bovendien een fijn zaagsel bij het gaatje ligt is het vrijwel zeker dat het houtworm betreft. Bij het knagen op het hout komt namelijk zaagsel vrij en dit komt via het gaatje naar buiten. Dit zaagsel is tevens een teken dat de houtworm nog actief is. Merk je gaatjes op en wil je weten of de houtworm nog aanwezig is? Dan kun je een wit vel papier onder het hout leggen. Als er na enkele dagen (of zelfs twee weken) zaagsel op het papier ligt is de houtworm nog actief!

Houtworm bestrijding

Wat te doen bij houtworm?

Het eerste wat je moet doen is andere houten objecten en meubels controleren. Je wilt immers weten of de houtworm zich beperkt tot slechts één object of zich inmiddels heeft verspreid. Dit kun je tevens doen met de papier-methode. Als je er op tijd bij bent is de schade doorgaans beperkt en blijven de kosten voor het inschakelen van een erkende bestrijder ook beperkt. Het is namelijk verstandig om een erkende houtworm bestrijder in te schakelen omdat het zelf bestrijden van houtworm in vrijwel alle gevallen niet efficiënt is.

Houtworm voorkomen

Doordat de bestrijding van houtworm erg lastig is, is het aan te raden actief bezig te zijn met het voorkomen ervan. Om dat te doen kun je houten oppervlakken behandelen, bijvoorbeeld met lak of beits. Houtworm houdt namelijk niet van behandeld hout, waardoor je zo een hoop ellende bespaart.

Mocht er al houtworm in het hout aanwezig zijn, dan heeft het geen nut om het hout alsnog te gaan behandelen. Je loopt dan daarentegen wel minder kans dat houtworm zich opnieuw nestelt in het hout. Check daarnaast houten voorwerpen en constructiematerialen voordat je ze in huis haalt. Kijk of je de bekende kleine gaatjes ziet en zo ja, laat ze dan staan in de winkel of bouwmarkt en ga voor een ander exemplaar.

Houtworm professioneel bestrijden

Betreft het grote objecten of zelfs constructies waarin je houtworm hebt aangetroffen? Dan is het in vrijwel alle gevallen verstandig om onze professionele bestrijders in te schakelen. Je wilt immers voorkomen dat het hout van binnen helemaal aangevreten wordt (dit zie je immers aan de buitenkant niet!) en dat de houtworm tevens aan andere meubels of houten objecten begint. Schakel daarom onze bestrijders in, die wel raad weten met elk vorm van ongedierte. We leveren een adequate bestrijding, en geven een passend advies voor het voorkomen van houtworm in de toekomst. Dit kan een stuk voordeliger dan je waarschijnlijk denkt. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top