Feiten en fabels over ongediertebestrijding

Feiten en fabels over ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding en -preventie is noodzakelijk voor een hygiënische en gezonde leefomgeving. Er bestaan echter veel misvattingen over, zeker met betrekking tot het uitroeien van specifieke beestjes. In deze blog gaan we in op enkele veelvoorkomende feiten en fabels over ongediertebestrijding. Was jij hier al van op de hoogte?

Bedwantsen leven alleen in bed

Dit is absoluut een fabel. Bedwantsen zijn dol op warme, stoffen oppervlakken waar ze zich lekker in kunnen nestelen. Ze leven van bloed, waardoor het logisch is dat ze graag in je matras zitten, maar je vindt ze ook gerust in bankstellen, gordijnen en zelfs achter het behang.

Bedwantsen bestrijden

Vlooien zitten meer op meubels dan op je huisdier

Dit is (helaas) een feit. Gemiddeld gezien vind je namelijk slechts 5% van de vlooien daadwerkelijk op je huisdier en springen deze piepkleine beestjes graag door de hele ruimte. Vlooien kunnen namelijk tot wel 350 keer hun eigen lichaamslengte ver springen. Leuk voor hen, minder leuk voor jou.

Vlooien bestrijden

Muizen zijn dol op kaas

Dit is misschien wel de oudste van alle opvattingen en is slechts deels waar. Muizen zijn vooral dol op koolhydraatrijke voeding, zoals fruit, granen en noten. Ze zullen kaas heus eten als er niks anders voorhanden is, maar ze geven er niet per se de voorkeur aan.

Muizen

Je mag kakkerlakken nooit doodtrappen

Ook dit is slechts deels waar. Wanneer je een vrouwtjeskakkerlak doodtrapt, bestaat er de kans dat ze een ei-pakketje met zich meedraagt, die onder je schoen zou blijven zitten, waarna je de eitjes mee naar huis neemt. Dit ei-pakketje trap je echter in de meeste gevallen ook kapot en de kans dat het daadwerkelijk intact tussen het profiel van je schoen blijft zitten is eigenlijk heel erg klein.

Kakkerlak

Wespen zijn erg nuttige beestjes

Je bent vast niet dol op wespen, maar het is wel een feit dat ze een nuttige rol vervullen in de natuur. Zo bestuiven ze tijdens hun zoektocht naar nectar allerlei planten en eten ze karkassen van andere insecten op, waardoor je tuin schoon blijft. Bovendien jagen ze op andere soorten klein ongedierte, waardoor de overlast van bijvoorbeeld muggen en vliegen beperkt blijft.

Wespen bouwen wespennest

Natuurlijke methoden zijn veiliger dan chemische bestrijdingsmiddelen

Dit is een fabel. Hoewel natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding vaak als veiliger worden beschouwd voor mens en milieu, zijn ze niet allen even effectief. Daardoor houd je in veel gevallen het probleem in stand, wat vele malen ernstigere gevolgen kan hebben voor de hygiëne en gezondheid.

Vennink Bedrijfshygiene kelder hazmat pak

In een schoon huis heb je geen last van ongedierte

Ook dit is slechts deels waar. Natuurlijk kun je met een schone leefomgeving deels voorkomen dat een ongedierteplaag een kans krijgt, maar soms is het gewoon een kwestie van pech. Het zegt dus niet per definitie iets over de hygiëne wanneer je last hebt van ongedierte, hoewel we je altijd aanraden om dit goed in de gaten te houden.

Bed opmaken na wassen lakens

Tot zover een aantal interessante feitjes en fabels over ongediertebestrijding. We hopen dat we het een en ander voor je hebben opgehelderd en een paar fabels uit de wereld hebben geholpen!

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top