Alles over spinnen in Nederland

Alles over spinnen in Nederland

Je zult niet de enige zijn die een hekel aan spinnen heeft en het slechte nieuws is dat er in Nederland maar liefst 600 verschillende soorten spinnen voorkomen. Een paar van de meest gangbare daarvan zijn de Kruisspin, de Grote trilspin (deze lijkt op een hooiwagen), de Gewone huisspin en de Stalmuursluiper. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten te benoemen, waarvan een groot deel het liefst buiten verblijft (vaak in een vochtige omgeving) en een klein deel juist een donkere, rustige binnenomgeving verkiest, zoals een kelder of zolder.

Spin in web

Het nut van spinnen

Hoewel de meeste mensen de kriebels krijgen van spinnen hebben ze in feite een heel nuttig doel. Ze helpen namelijk bij het bestrijden van ongedierte, zoals motten en zilvervisjes. Iedereen die al eens een zilvervisjesplaag heeft gehad weet hoe naar dat is. Daarnaast vangen ze met hun web tevens kleine vliegjes en muggen. Ook niet verkeerd, toch? Spinnen zijn absoluut niet gevaarlijk (althans, de varianten die in Nederland leven) en dus kun je ze eigenlijk het beste hun gang laten gaan. Heb je echter een spinnenplaag? Dan is het een ander verhaal en kunnen wij je helpen met het bestrijden ervan.

In welk jaargetijde komen de meeste spinnen voor?

Veel mensen denken dat spinnen meer voorkomen in de herfst, want dan zie je ze steeds vaker opduiken in huis. Het is echter een fabeltje dat er meer spinnen zijn in de herfst. Ze zitten echter wel op een andere plek doordat ze de gure buitenlucht vermijden en naar binnen kruipen. Bovendien worden de mannetjes van de meest grote soorten in de herfst volwassen en gaan ze op zoek naar een partner. Daardoor zijn ze veel actiever en zul je ze dan ook sneller zien rondlopen in huis. Het is dus niet zo dat er relatief gezien meer spinnen zijn, maar ze vallen binnenshuis in het najaar simpelweg meer op.

Spin in nat web

Buitenshuis is dat vooral in april en mei. Je ziet dan veel meer spinnenwebben dan normaal, wat er niet fraai uitziet. Ook zul je in deze maanden meer spinnenpoep dan normaal zien, wat lelijke plekken achter kan laten op je tegels en kozijnen. Wil je daar (evt. preventief) iets aan doen? Dan staan wij voor je klaar met een passende bestrijding.

Zijn spinnen bang voor mensen?

Dat veel mensen bang zijn voor spinnen is een feit, maar wist je dat spinnen eigenlijk ook helemaal niet van mensen houden? Er gaat bijvoorbeeld een fabeltje rond dat je in je slaap een spin zou kunnen inslikken, maar de kans dat dit gebeurt is echt ontzettend klein. Spinnen zijn namelijk koudbloedig, terwijl wij mensen warmbloedig zijn. De lichaamstemperatuur van een spin is rond de 20°C en die van mensen rond de 36°C. Als een spin op jouw huid loopt zal dat dan ook aanvoelen als een zeer warm oppervlak, en bovendien kan de spin ons via aanraking proeven, en de trillingen waarnemen die wij door beweging veroorzaken. Dit maakt het voor een spin erg onaangenaam om over ons heen te lopen, en vrijwel onmogelijk om ook nog eens in je mond te kruipen als je slaapt.

Wat moet je doen als je een spin in huis aantreft?

Intuïtief wil je die spin natuurlijk doodtrappen, maar zoals je reeds hebt kunnen lezen zijn spinnen totaal ongevaarlijk en ook nog eens erg nuttig. Als het om één of enkele spinnen gaat, is het absoluut niet nodig om ongediertebestrijding in te schakelen. Het beste vang je de spin met behulp van een glaasje en zet je hem buiten. Veel mensen denken dat ze hem met de stofzuiger kunnen opzuigen en deze er vervolgens buiten uit kan kruipen, maar dat is helaas niet waar. Door al het stof wat zich in de stofzuiger bevindt kan de spin geen kant op en betekent het doorgaans zijn doodvonnis. Toch even je angst opzij zetten en de spin voorzichtig vangen dus!

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top