Mieren zijn kleine, ijverige wezens die al eeuwenlang onze planeet bewonen. Hoewel ze vaak als onopvallende insecten worden beschouwd, spelen ze een cruciale rol in het ecosysteem en hebben ze een complexe samenleving. In deze blog gaan we dieper in op waar je mieren meestal vindt en hoe je met overlast omgaat. Want hoe nuttig de beestjes ook mogen zijn, het kan vervelend zijn als ze zich in te grote getalen in je tuin of woning bevinden.
Waar vind je mieren vooral?
Mieren kunnen vrijwel overal gevonden worden, behalve in de meest extreme omgevingen, zoals polaire gebieden en op grote hoogtes. Ze gedijen goed in vochtige omstandigheden, wat verklaart waarom je ze vaak ziet rondom huizen, in tuinen en natuurgebieden. Ze zijn in staat zich aan te passen aan verschillende omgevingen, van stedelijke gebieden tot bossen en woestijnen.
Mierkolonies kunnen variëren van enkele tientallen tot miljoenen individuen, afhankelijk van de soort en de beschikbare voedselbronnen. Deze kolonies bestaan uit verschillende ‘rangen’, zoals werkers, soldaten en koninginnen, die allemaal een specifieke rol spelen binnen de mierengemeenschap.
Een mierenplaag herkennen
Het is niet zo moeilijk om te constateren dat je last hebt van een mierenplaag. Je wilt bijvoorbeeld rustig een drankje drinken op je terras, maar mieren kruipen constant in je glas of over je lunch. Of je kunt binnenshuis geen verpakking meer opentrekken zonder daar krioelende mieren in aan te treffen. Waar mieren normaal gesproken vooral buitenshuis op en in zandgrond te vinden zijn, zie je ze als je een mierenplaag hebt ook op meubels, muren en zelfs op hogere verdiepingen.
Wat te doen bij overlast van mieren?
Hoewel mieren meestal onschadelijk zijn, kunnen ze soms een bron van overlast vormen. Ze kunnen zich namelijk gemakkelijk een weg banen naar huizen op zoek naar voedsel. Daarbij geven ze de voorkeur aan zoetigheden en zijn dus vooral koolhydraatrijke voedselresten in trek. Een uit de hand gelopen mierenplaag bestrijden is het werk van een professional, maar je kunt zelf al veel doen om de overlast van mieren een halt toe te roepen:
- Houd voedsel opgeborgen: Bewaar voedsel in luchtdichte containers en maak oppervlakken regelmatig schoon om eventuele voedselresten te verwijderen.
- Repareer lekkages: Mieren worden aangetrokken door vocht. Repareer lekkende kranen en pijpen om potentiële waterbronnen te elimineren.
- Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen: Er zijn natuurlijke afschrikmiddelen, zoals pepermunt en kruidnagel, die mieren op een afstand kunnen houden.
- Gebruik stoepkrijt: Mieren houden niet van krijt. Door een streep voor deuren en andere ingangen te zetten, kun je deels voorkomen dat ze je woning binnenkomen. Hetzelfde geldt voor komkommerschillen en koffiedik, hoewel deze wat minder praktisch zijn.
- Gebruik kokend water: Door kokend water in een mierennest te gieten dood je een groot deel van de kolonie. Dit zul je meerdere keren moeten herhalen om zoveel mogelijk kamers te bereiken, en de kans is groot dat het resultaat slechts van tijdelijke aard is.
Kun je mieren bestrijden met gist?
Het is absoluut niet aan te raden om mieren te bestrijden met gist, baking soda, bakpoeder, zout of azijn. Ondanks dat deze middelen goed werken, doden ze ook bijen en andere kleine insecten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer een mierenplaag echt uit de hand loopt, kun je beter contact opnemen met onze professionals, zodat we de plaag op een natuurvriendelijke manier kunnen bestrijden.