De meeste mensen krijgen de kriebels bij het vermoeden van de aanwezigheid van bedwantsen. Niet zo gek natuurlijk, want deze kleine, bloedzuigende beestjes zijn nu niet bepaald erg hygiënisch en kunnen voor veel overlast zorgen. Bedwantsen komen oorspronkelijk uit de tropen, maar komen inmiddels overal ter wereld voor. Dit komt doordat je ze gemakkelijk meeneemt in je bagage, bijvoorbeeld na een bezoek aan een hotel.
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen zijn donkerbruine, kleine insecten, die leven van het bloed van mensen en dieren. Het zijn dus een soort parasieten, want zonder gastheer kunnen ze niet overleven. Met hun formaat van amper enkele millimeters groot, zijn ze soms lastig te herkennen. Dit maakt dat mensen doorgaans de aanwezigheid van bedwantsen pas vermoeden als ze jeuk of rode plekjes hebben die lijken op muggenbeten.
Hoe weet je of je last hebt van bedwantsen?
Heb je opvallend veel jeuk en rode bultjes en heb je recentelijk in een hotel of hostel geslapen, tweedehands meubels gekocht of een loge gehad? Dan is de kans groot dat je last hebt van bedwantsen. Overigens is dat niet per se de voorwaarde, want niet iedereen neemt bedwantsen mee van hun vakantiebestemming of treft ze aan in gekochte meubelen. Het eerste wat je moet doen is het matras goed controleren. Bedwantsen zijn lichtschuw, dus je zult ze overdag niet gauw zien kruipen, maar in de avonduren is de kans groot dat je ze ziet. Het zijn kleine, platte beestjes met een roodbruine kleur. Check vooral de naden van het matras goed, want daar kruipen ze graag tussen, maar ook onder en in hoeken van de lattenbodem, nachtkastjes, fotolijstjes, stopcontacten etc. kun je ze vinden.
Bedwantsen laten ook uitwerpselen achter op het oppervlak, wat eruitziet als piepkleine donkere vlekjes. Kleine rode vlekjes duiden juist op bloed, wat tevens kan betekenen dat je last hebt van bedwantsen.
Wat te doen bij een bedwantsenplaag?
Het is belangrijk om in het geval van een heuse bedwantsenplaag snel actie te ondernemen. Enkele bedwantsen zijn prima te bestrijden door bijvoorbeeld besmette kussens en dekbedden te wassen op 60 graden of voor minimaal 2 weken bij een temperatuur van -21 graden in de vriezer te leggen. Bedwantsen gaan namelijk dood bij vrieskou.
Is de plaag uit de hand gelopen en heb je professionele hulp nodig? Bij Vennink Bedrijfshygiëne hebben we jarenlange ervaring met het bestrijden van bedwantsen. Met onze moderne apparatuur en ingenieuze werkwijze kunnen wij zelfs extreme plagen een halt toeroepen. Met andere woorden: geen bestrijdingsklus is ons te groot!
Maatregelen om bedwantsen (proberen) te voorkomen
Het is natuurlijk altijd beter om een bedwantsenplaag proberen te voorkomen dan deze te moeten genezen. Als je de volgende maatregelen in acht houdt, zorg je ervoor dat de slaapkamer, maar ook andere ruimtes zo onaantrekkelijk mogelijk worden voor deze vieze beestjes:
- Was na een reis al je kleding op 60 graden
- Was ook geregeld het beddengoed op 60 graden
- Check altijd de reviews van hotels en hostels voor opmerkingen over bedwantsen
- Inspecteer altijd een hotelkamer voordat je deze in gebruik neemt
- Is een voorwerp of meubel ‘besmet’? Verplaats dit dan niet naar een andere ruimte om kruisbesmetting te voorkomen.
- Verplaats besmette stoffen altijd in een gesloten zak naar de wasruimte