6 interessante feitjes over wespen

6 interessante feitjes over wespen

Wespen zijn vaak niet de meest geliefde insecten, dat begrijpen we! Maar deze kleine beestjes zijn eigenlijk best bijzonder! Of je nu op een zonnige dag in de tuin zit of in een picknick organiseert in het park, de kans is (zeker in de zomer) groot dat je een wesp tegenkomt. We verzamelden enkele interessante feitjes over wespen, waardoor je kijk op deze fascinerende beestjes misschien wel verandert…

Wespen zijn er in vele soorten en maten

Wist je dat er maar liefst 30.000 verschillende soorten wespen bestaan? In Nederland en België komen er ongeveer 200 soorten voor. De meest bekende zijn de gewone wesp en de Duitse wesp. Deze leven met velen in zelf gebouwde nesten, maar er zijn ook solitaire wespen die in hun eentje leven.

Wespen vervullen een belangrijke rol in de natuur

Je zou het misschien niet denken, maar wespen zijn uitstekende natuurlijke bestrijders van plagen. Ze jagen namelijk op andere insecten zoals vliegen, muggen en rupsen. Hierdoor helpen ze de populatie van schadelijke insecten onder controle te houden.

Wesp op bloem

En hoewel vooral bijen bekendstaan om hun rol als bestuivers, dragen ook wespen bij aan de bestuiving van bloemen en planten. Terwijl ze op zoek zijn naar nectar, komen ze in contact met stuifmeel, wat ze zo van de ene naar de andere bloem overbrengen.

Wespen kunnen meerdere keren steken

In tegenstelling tot bijen, kunnen wespen meerdere keren steken. Gelukkig kunnen alleen vrouwelijke wespen steken en blijft de angel niet in de huid zitten. Wespen steken echter alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun nest in gevaar is.

Wespen communiceren middels feromonen

Wespen hebben een bijzondere manier van communiceren, namelijk via feromonen: chemische stofjes waarmee ze een bepaald signaal afgeven. Wanneer een wesp zich bijvoorbeeld bedreigd voelt, kan ze een alarmferomoon afgeven dat andere wespen alarmeert en agressief maakt. Dit is waarom een geheel wespennest snel tot een zwerm boze wespen kan leiden als één wesp zich bedreigd voelt.

Wespen bouwen wespennest

Wespen houden van zoet

In het voorjaar en de vroege zomer voeden wespen hun larven het liefst met insecten. Volwassen wespen eten echter voornamelijk nectar en andere zoete stoffen, waardoor je ze zo vaak rondom jouw glas limonade of fruitsalade rond ziet vliegen.

Wespen worden in sommige landen als delicatesse gezien

In ons land gruwelen we ervan, maar in sommige delen van de wereld, zoals Japan, worden wespen als delicatesse beschouwd. Ze worden gevangen en vervolgens gebakken of gekookt, en soms zelfs verwerkt in (rijst)koekjes of geserveerd met rijst en sojasaus. Dit toont aan hoe verschillend andere culturen tegen wespen aankijken.

Close-up van een wesp

Wespen: fascinerende beestjes

Als je het ons vraagt zijn wespen veel meer dan alleen vervelende insecten die al rondzoemend op zoek zijn naar nectar. Ze spelen ondanks hun slechte reputatie een belangrijke rol in de natuur en zullen niet snel steken als je ze gewoon met rust laat.

Een wespenplaag is natuurlijk een heel ander verhaal. Vermoed je een wespennest in of rondom je woning of bedrijfspand? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we passend actie kunnen ondernemen.

Domela Nieuwenhuisweg 196

3317 SH Dordrecht

Vennink Bedrijfshygiëne

Ongedierte preventie & bestrijding 

Scroll naar top